18% din cazurile de cancer asociat cu alcoolul întâlnite la
bărbaţi şi 4% dintre cele întâlnite la femei au fost corelate cu
consumul excesiv de băuturi alcoolice.
Studiul arată că în 2008, consumul de alcool a fost direct
responsabil pentru aproximativ 13.000 de cazuri de cancer din Marea
Britanie, din totalul de 304.000 înregistrate. Studiile anterioare
au demonstrat o legătură între consumul de alcool şi cancerul de
esofag, ficat, intestin şi sâni.
Atunci când alcoolul este descompus de organism, acesta
produce o substanţă chimică ce poate deteriora ADN-ul, crescând
astfel riscul de a dezvolta cancerul.
Riscul de a dezvolta cancer creşte semnificativ pentru bărbaţii
care consumă mai mult de două pahare de alcool, sau un pahar în
ceea ce priveşte femeile. O băutură alcoolică standard conţine 12g
de alcool şi este echivalent cu 125ml de vin sau 284ml de bere.
Cercetătorii sugerează că 40-98% dintre persoanele cu cancer
asociat alcoolului au consumat mai mult alcool decât limita
zilnică recomandată. Rezultatele studiilor efectuate pe 363.988
bărbaţi şi femei, cu vârste cuprinse între 35 şi 70, a fost
realizat în opt ţări europene. Studiul a evidenţiat nivelul de
băutură şi modul în care acesta influenţează riscul de dezvoltare a
cancerului.
Madlen Schutze, conducătoarea studiului, afirmă că este
posibilă evitarea cancerului dacă se reduce consumul de alcool.
Sara Hiom de la Cancer Research UK evidenţiază faptul că populaţia
nu cunoaşte cât de mari sunt riscurile de a dezvolta cancer din
cauza băuturilor alcoolice.
Departamentul de sănătate din Marea Britanie intenţionează să
publice o strategie de consumare a alcoolului până la inceputul
verii. Supermarketurilor li se va interzice vânzarea de alcool la
preţuri mici, iar legile de acordare a licenţelor vor fi
înăsprite.
Sursa: BBC
News